Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция каза заветното "Да" за Швеция в НАТО


След 20 месеца протакане президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подписа ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО. Така скандинавската страна напредна с една крачка към членството си в Алианса. Придържалата се десетилетия наред към военен неутралитет Швеция започна процеса на присъединяване към НАТО в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. След като Турция склони да каже "да", на Швеция ѝ остава да преодолее последното препятствие - да получи съгласието на Унгария. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г. Турция изрази съгласие да вдигне ветото си за Швеция. За да стане това обаче, Стокхолм обеща да не подкрепя организации, смятани от Анкара за терористични, сред които Кюрдската работническа партия (ПКК), а САЩ – да вдигнат ветото си за доставка в Турция на самолети F-16. "След като официалният документ за ратификация бъде получен във Вашингтон, Държавният департамент на САЩ незабавно ще изпрати на Конгреса уведомление за продажбата на F-16 на стойност 20 млрд. долара", заяви посланикът на САЩ в Анкара Джеф Флейк пред Ройтерс и цитиран от БТА.

В Гърция протестират срещу узаконяването на еднополовите бракове

Дълбоко религиозни гърци излязоха в Солун и Атина на протест с икони и кръстове в ръце срещу проектозакона за еднополовите бракове, който предстои да бъде разгледан от парламента, предаде от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева. Протестиращите обявиха, че подкрепят човешките права, но еднополовите бракове са в нарушение на природните закони. Протестите са на фона на активната кампания на Гръцката православна църква срещу всякаква форма на законодателно регламентиране на брак между еднополови двойки, както и осиновяването на деца от тях. Проучванията показват разделение на обществото по темата. Въпреки това премиерът Кириакос Мицотакис е категоричен, че проектозаконът ще бъде внесен за гласуване, тъй като по този начин ще се въведе "равенство и свободен достъп до брак на всички граждани". Очаква се законът да бъде приет с подкрепата на социалистите в парламента.

Македонският премиер подаде оставка, очаква да се върне на 9 май

Димитър Ковачевски и Талат Джафери

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски депозира оставката си в парламента, което означава, че цялото правителство също излиза в оставка. В неделя, 28 януари, предстои да бъде избрано техническо правителство, което ще ръководи страната до парламентарните избори на 8 май. Според Ковачевски, за да запази страната стратегическата си прозападна и проамериканска ориентация, най-подходящият човек за поста на техническия премиер е досегашният председател на парламента Талат Джафери. БГНЕС отбелязва, че Джафери ще стане първият македонски премиер от албански етнически произход в историята. Ковачевски е убеден, че в деня след изборите - 9 май, ще стане ясно, че самият той отново ще поеме управлението на страната. "На 9 май, в Деня на Европа, ще обявим победата на европейската коалиция, която отново ще формира проевропейско правителство, с което Македония ще стане членка на ЕС", подчерта досегашният премиер.

Риск печели - риск губи: Румънци ходят на ски в Украйна


Разположеният на 100 км от границата с Румъния най-голям ски-курорт в Украйна - Буковел, се превърна в любима дестинация за румънците още преди руската инвазия и сега, въпреки че Украйна е във война, те продължават да посещават своята съседка, за да покарат ски, пише румънското издание "Аdeverul". "Пристигнах вчера на граничния пункт "Сигет". Проверката на документите отне максимум 15 минути. После по пътя се натъкнах на още три проверки, иначе не са ме спирали. Няма признаци на конфликт в района. В Буковел всичко е нормално, тихо, предимно украинци, а не чужденци", цитира изданието румънец, посетил курорта и споделил мнението си във Фейсбук групата Bukovel Romania Official. Курортът разполага с приблизително 70 км писти по международни стандарти и се посещава и от деца в организирани екскурзии с автобус, пише изданието. 31 от общо 60 писти са отворени, дневната ски карта струва 180 леи (36 евро), настаняването в стая варира от 100 (20) до 1000 леи (200 евро), а в много от хотелите се говори и румънски, отбелязва изданието.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: Ройтерс, БГНЕС, newsbreak.gr, Facebook/ Bukovel

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30