Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визита на турския външен министър в София

Снимка: dps.bg

Външният министър на Турция е на официално посещение в България. В София визитата на Хакан Фидан започна вечерта на 29 януари със среща с подалия оставка председател на Движението за права и свободи (ДПС). Мустафа Карадайъ описа срещата като протоколна. "Обсъдихме добросъседските и приятелски отношения между България и Турция", гласи съобщението във Фейсбук. По информация на "24родопи", снощи гостът се е срещнал с номинираните за съпредседатели на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров в резиденцията на турския посланик.

В самия край на 2023 г. Фидан спомена името на своя секретар Мехмет Саит Уянък, бивш консул в Женева, като бъдещ посланик на страната в София. Срещата с ДПС е по-малко от месец преди националната конференция на партията, на която трябва да бъде избрано ново ръководство.

В София освен със своя български колега Мария Габриел, Фидан има предвидени разговори с представители на законодателната и изпълнителната власт в България, както и с Главния мюфтия.

Турция е вторият по големина вносител на стоки в България и четвъртият по обем търговски партньор. Отрицателното салдо в двустранната търговия нараства с бързи темпове през последните 4 години, надхвърляйки 1,8 млрд. евро, сочи информацията от Министерството на икономиката и индустрията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45