Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната млечна компания "Ел Би Булгарикум" няма да се приватизира

Снимка: БТА

Единствената държавна компания в млекопреработвателния сектор "Ел Би Булгарикум" отново работи на максимален капацитет и със 100% българско мляко. Това обяви министърът на икономиката Богдан Богданов, който посети предприятието във Видин. Той беше категоричен, че компанията няма да се приватизира.

Приоритет на държавата ще е обновяване на цялата фабрика и привличането на работа на млади хора. По думите на Богданов, при предишното ръководство на компанията са взимани неефективни решения, което е довело до големи загуби за компанията и през последните месеци тя е работила на 60% от производствения си капацитет. Благодарение на сътрудничеството си с японската компания „Мейджи“ ще продължи работата си и научният център на „Ел Би Булгарикум“.

Компанията е притежател на първия международен патент за създаване на закваски за българско кисело мляко /U.S. patent 4,156,019/. По сведения на БТА, 60% от продуктите ѝ отиват за износ. Водещ пазар за закваските на българската компания е Япония, а пробиотиците ѝ са предпочитани в Южна Корея.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕЦБ с положителна оценка за Закона за въвеждане на еврото в България

На 2 май 2024 г. Управителният съвет на Европейската централна банка е приел становище, с което изразява положителна оценка по проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. От ЕЦБ са приветствали целта на законопроекта да се създадат..

публикувано на 03.05.24 в 11:17

800 хиляди българи ежегодно заминават за сезонна работа в чужбина

Около 800 000 българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина. Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ. По думите ѝ, Северозападна България..

публикувано на 02.05.24 в 16:29

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд в ЕС

Според официалната статистика България е страната в ЕС, в която се полагат най-малко допълнителни часове труд. Това показват данни на Евростат, публикувани по повод Международния ден на труда. У нас делът на служителите, полагали допълнителен труд на..

публикувано на 01.05.24 в 16:25