Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картина на Жорж Папазов вече е част от колекцията на Центъра "Жорж Помпиду" в Париж

„Мечтание”, 1925 г.
Снимка: БТА

"Мечтание" – така се нарича картината на Жорж Папазов, която е вече част от фонда на центъра "Жорж Помпиду" в Париж. Това е първото платно на българския художник, което попада в колекцията на френския Национален музей за модерно изкуство, твърди БТА. Картината е създадена през 1925 г. с маслени бои и пясък, на платно с размери 72.5 x 60 cм.

Неповторимият талант на Жорж Папазов беше забелязан и преди една година, когато, директорът на Националния музей за модерно изкуство на Франция Ксавие Ре пристигна в България по покана на Френския институт, във връзка с изложбата "Жорж Папазов – Осветителят" в Националната галерия. Тогава Радио България ви срещна с Ксавие Ре – вижте материала на Мария Стоева от френската редакция на Радио България. 

По време на визитата си в София, френският гост бил искрено впечатлен от творчеството на Жорж Папазов и изказал огромното си съжаление, че център "Помпиду" не притежава негова творба. Още тогава, в личен разговор между него и колекционера Георги Василев, чиято колекция изграждаше гръбнака на изложбата, започнали преговорите за дарение на една картина на френския музей, става ясно от съобщението на БТА.

Изкуствоведите се надяват, че като част от колекцията на френския Национален музей за модерно изкуство, картината на Папазов ще допринесе за осветляването на българския художник като един от най-видните представители на сюрреализма и на световното изкуство от първата половина на ХХ век.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Къде ми са детските книжки, кажи ми, мой прашен сандък*

"Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат"– с тези думи започва разказът "Дворецът от сладолед" от книгата "Приказки по телефона" на Джани Родари, един от най-обичаните детски..

публикувано на 02.04.24 в 08:10

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15