Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимен маскараден празник в Трън

7
Снимка: БТА

За четвърта поредна година в град Трън ще се проведе зимен празник на маскарадните игри. Началото ще бъде поставено на 3 февруари от 12:00 до 14:00 часа на централния градски площад. В проявата ще участват четири сурвакарски групи от Земен, Трън и от пернишките села Черна гора и Велковци. Ще гостуват и кукерските формации от 82-ро Основно училище "Васил Априлов” в София, както и от пазарджишкото село Лесичово. 


Общият брой на маскираните ще бъде 210. Организатори на фестивала са Община Трън и трънското народно читалище "Гюрга Пинджурова-1895”. Според тях празникът цели да представи емоцията от най-мистичните и колоритни български обичаи и традиции, предавани от поколение на поколение.


Само преди дни детската сурвакарска група "Преличотине" от трънското село Бусинци откри младежкото маскарадно дефиле "Сурвакариада", част от програмата на фестивала "Сурва" в Перник.


Вижте още:

Снимки: БТА-архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05