Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският външен министър Лумница Особеску ще преговаря в София

румънския външен министър Луминица Одобеску
Снимка: БТА

На 5 февруари министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску ще бъде на официално посещение в България по покана на вицепремиера и външен министър Мария Габриел. В програмата на визитата се предвижда двустранна среща с вицепремиера Габриел и пленарни разговори между двете делегации. Ще бъдат дискутирани въпроси от двустранен и международен интерес. Двамата ще направят съвместно изявление за медиите. Сред темите които ще  се обсъждат се очаква да бъде и предстоящото отпадане за двете страни след 31 март на шенгенските проверк за пътуващите в по въздух и море. Австрия е единствената страна в ЕС, която се противопоставя на предложението на Еврокомисията за отпадане на проверките и за пътуващите по суша. Като ЕС призова за положително решение на въпроса "в разумен срок" през 2024 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България изпрати военен контингент за подкрепа на KFOR в Косово

С церемония в Благоевград беше изпратен нов български военен контингент на мисия в Косово. Над 100 български военни попълват Силите на оперативния резерв в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Така България вече има в Косово около 300..

публикувано на 21.05.24 в 14:35
Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46