Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаела Джоргова от Асоциация "Общество и ценности":

60% от децата в България се раждат извънбрачно

Седмицата на брака в България поставя грижата за децата в основата на добрите семейни връзки

| Интервю
Снимка: pixabay

За 13-та поредна година в България започва Седмицата на брака. Тя е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в 30 страни по света. Благодарение на подкрепата на известни личности, представители на различни институции, Негово Светейшество българския патриарх, кметове на общини, известни личности и на специалисти в сферата на семейното здраве, тя придобива все по-голяма популярност. За това помагат и множество събития и семинари, свързани с темата за брака и семейните отношения. "Тази година са предвидени над 35 събития, насочени към задълбочаване на близостта и любовта в брака", отбелязва в интервю за Радио България психологът Михаела Джоргова от екипа на "Асоциация общество и ценности", координатор на инициативата. Сред тях са концерт, филмови прожекции, вечерни събития, посветени на общуването, изразяването на любовта и близостта между партньорите, в помощ на близки на зависими, за родителството и отглеждането на децата, образователни и интерактивни събития за деца и др..

"Идеята е не да кара хората да се женят, а да помогне на тези, които са сключили брак и плануват това, да изградят трайни и удовлетворяващи отношения. Дори целта е превантивна – да предотврати разводите. Знаем, че често пъти решенията се взимат бързо, а последствията са опустошителни и най-вече за децата. Идеята е да не взимаме човека до нас за даденост, а да обръщаме внимание един на друг, да се грижим за най-ценните за нас взаимоотношения, за да не се стига до там. Това е смисълът на инициативата - да не забравяме най-ценните и важни за нас неща."

Михаела Джоргова

В тази посока екипът на Асоциацията кани двойките да подобрят общуването помежду си, а от друга страна – взаимодейства с институциите, като предлага различни начини за укрепване на семейните връзки. Тази година например, по повод Седмицата на брака, авторите на учебниците по предмета "Религия благонравие", одобрени от МОН, разработиха уроци в програмите от 1 -12 клас, посветени на семейните ценности, взаимоотношенията и начините за тяхното укрепване.

Според статистиката, съжителствата без брак се характеризират с много по-голяма нестабилност, с повече изневери. Освен това очакванията на партньорите са различни.

"Много пъти изследванията сочат, че мъжете са в това съжителство, докато не намерят по-подходящ партньор – посочва Михаела Джоргова. – Жените от своя страна смятат, че са намерили подходящия човек. Важно е да си дадем сметка, че съжителството е често пъти и поради това, че са по-малко разходите. Заради различни улеснения ние сме склонни дори да бъдем с човек, когото не искаме  непременно за брачен партньор. В даден момент обаче, когато дойде детето, ние продължаваме да бъдем с този човек. България, мисля, е на едно от първите места в Европейския съюз по брой деца, родени извън брака. През последните 30 години статистиката на Евростат показва, че 60% от децата се раждат извънбрачно, особено сред по-младите хора до 39 годишна възраст."


По данни от последното преброяване в България, за последните 10 години двойките, които живеят на семейни начала са се увеличили от 8% на 17.4% или над два пъти. Една малка част от тях сключват брак с идването на детето, но и разделите, когато то навърши определена възраст, не са рядкост. А това няма как да не се отрази и на децата – както в образованието, така и на социалните им отношения. Сред проблемите са ранна сексуална активност, бременност при непълнолетни. При момчетата се увеличава два пъти вероятността да се замесят в престъпни дейности и да влязат в затвора. Затова целта на инициативата е да обърне внимание на положителните страни на брачните взаимоотношения и да насърчи двойките да се грижат за поддържането на близостта помежду им. Един от начините е чрез положителни послания на известни двойки, които разкриват предимствата на семейните отношения пред медиите.

"Даваме шанс на двойки, които са със сключен брак, известни и не чак толкова известни, да кажат защо бракът за тях е ценност. Сред тях са Кремена и Маги Халваджиян, известната психоложка Мадлен Алгафари и нейният съпруг, медийният експерт Нидал Алгафари, Мария Гроздева и нейният съпруг Валери Петров, нашият бивш капитан на националния отбор по волейбол Владо Николов и неговата съпруга Мая. Така, с примери от различни семейни двойки, важните послания за брака достигат по-лесно до хората.

Интересно, че когато започнахме инициативата през 2012 г., България беше последна в Европа по брой сключени бракове на глава от населението. Според данните на Евростат, допреди пандемията браковете у нас са се увеличили с 37%.


Разбира се, не казвам, че това се дължи само на Седмицата на брака, но вярвам, че всички, които се включиха в инициативата определено допринесоха за това. Следим също и политиките на държавата в сферата на брака на семейството. Изпратихме до Агенцията за закрила на детето и предложения в подкрепа на децата и семейството и защо е нужно да се съхрани бракът от мъж и жена. Той защитава правата на детето – да има и да познава и двамата си родители. Ако искаме наистина да я има България, икономиката ни да се развива е важно институциите и държавата да насърчават браковете. Виждаме примера на Унгария, която отделя 5% БВП и насърчава семействата, раждаемостта, майчинството. А най-хубавият подарък за децата са добрите съпружески отношения, когато двамата родители се обичат, ценят и разбират. Това е най- ценното за децата и това трябва да насърчаваме."

Снимки: Pixabay, Facebook /Михаела Джоргова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15