Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската делегация в Киев беше евакуирана в бомбоубежище

Снимка: БНТ

Парламентарната делегация начело с председателя на Народното събрание Росен Желязков, която е на официално посещение в Киев, беше евакуирана рано тази сутрин в бомбоубежище заради руски ракетни атаки, информира БТА. 

“Чуха се сирени и по протокол всички заедно слязохме в бомбоубежището - съобщи Росен Желязков пред пратеник на БНТ. - Това, което много силно впечатление на всички нас направи, бяха децата, които спокойно и търпеливо стоят и изчакват заедно с родителите си да отмине въздушната тревога. Украйна не заслужава тази съдба, Европа не заслужава тази съдба, затова отговорът трябва да бъде ясен и категоричен”, заяви Росен Желязков пред пратеник на БНТ.

България осъжда пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и оказва подкрепа на страната във всички измерения – политическо, финансово, военно и хуманитарно, заяви вчера пред Върховната Рада Росен Желязков. Той добави, че страната ни ще подкрепя Украйна колкото е необходимо, припомняйки решенията за доставяне на бронирана транспортна техника и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие, за обучение на украински военни санитари у нас.

Сериозно обсъждаме и следвоенното възстановяване на Украйна, подчерта председателят на НС. По думите му, 80 български фирми с доказани възможности в ремонта и изграждането на ядрени и топлоелектрически централи, мрежи за високо напрежение и газова инфраструктура имат готовност да участват в отстраняването на щетите, причинени от военната агресия на Русия, както и за увеличаване на инфраструктурната свързаност на страната с ЕС.

“В дългия списък на престъпленията срещу човечеството трябва да намери място и престъплението “кражба на бъдеще”, каза още Росен Желязков. Пред украинските депутати той цитира думи на младият поет Максим Кривцов, загинал едва на 33 г. в Купянск. “Неговите стихове се чуха на български, неговото име стана за нас символ на млада Украйна”, добави председателят на българския парламент.

По време на речта украински народни представители развяха българския флаг.

Визитата на българската делегация преминава при засилени мерки за сигурност. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43