Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Мицотакис иска от протестиращите фермери "отворен диалог с отворени пътища"


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди протестиращите фермери в страната, че правителството е отворено за диалог, но при условие, че бъдат вдигнати блокадите на пътища, съобщи телевизия ЕРТ. "Ще го кажа пак: отворен диалог с отворени пътища. Никой не може да изнудва цялото общество, колкото и справедливо да е искането му – каза Мицотакис и допълни: – Никой не трябва да има усещането, че някоя обществена група може да бъде третирана привилегировано, защото може да вика повече, когато протестира". Премиерът подчерта, че неговото правителство е намалило данъчното облагане на земеделците, борило се е с незаконното представяне на вносни продукти като гръцки и за 4 години е изплатило над 1 млрд. евро компенсации за сектора. Но протестиращите земеделци решиха да засилят действията си, обобщава ЕРТ.

От началото на февруари официалната валута в Косово е еврото

Косовските сърби продължават да разчитат на динарите и не приемат въвеждането на еврото като официална валута.
Сръбският динар "не е забранен" официално в Косово, заяви пред AFP косовският премиер Албин Курти и подчерта, че еврото е единствената законна валута за търговски сделки в страната. Курти коментира проблема седмица след като неподкрепеното от западните партньори решение разпали поредното напрежение между Белград и Прищина. Сръбското малцинство, особено в Северно Косово, продължава да разчита на динарите, изпращани от Белград като субсидии, предава БТА. Премахването на динара "с една дума е престъпление срещу човечеството", заяви сръбският президент Александър Вучич пред Съвета за сигурност на ООН, където Белград отнесе казуса, предава БГНЕС. Пред Съвета Курти поясни, че е в сила едномесечен преходен период, който ще даде възможност за допълнителна комуникация и време за решаване на проблемите.

Унгарски полицаи ще пазят по сръбско-македонската граница


Унгария изпраща 31 полицаи на границата между Сърбия и Северна Македония, за да подпомогнат борбата с незаконната миграция, съобщи държавният секретар на вътрешното министерство в Будапеща Бенце Ретвари. "Унгарската полиция не защитава само границата на една страна, а на цяла Европа. Полицаите поеха нелека задача, защото в предстоящия период ще охраняват 113-километровата граница между Сърбия и Северна Македония, която е основната посока на незаконна миграция", пише в сайта на унгарската полиция, цитиран от сръбския в-к "Данас". Сътрудничеството е продължително, посочва Ретвари, а "това е вторият контингент унгарски полицаи, който ще служи в Сърбия". Унгарските полицаи ще изпълняват своята мисия под контрола и надзора на органите в страната домакин, поясни Ретвари.

Населението на Истанбул намалява, но мегаполисът е най-гъсто населеният в Европа


Населението на Истанбул през 2023 г. е по-многобройно от населението на 131 държави в света, сочат данни на Турския статистически институт и Фонда на ООН за населението (UNFPA), съобщи Anadolu Ajansı. През 2023 г. населението на Истанбул е намаляло с приблизително 252 000 души спрямо предходната година и числеността му е спаднала до 15 655 924 души. В най-големия турски град живеят 7,8 млн. мъже и 7,84 млн. жени или около 18,38% от населението на страната. Въпреки спада на жителите Истанбул, който е и най-гъсто населеният град в Европа, изпреварва 131 държави в света по броя на своите граждани. Сред страните, които са с по-малко население от живеещите в космополитния град, по данни на Фонда на ООН за населението, са България, Португалия, Унгария, Белгия, Гърция, Швеция, Куба, Азербайджан и много други държави. 

Властта в Румъния ще се вози само с националната марка автомобили


Румънският премиер Марчел Чолаку съобщи, че правителството, включително и той, вече ще използват само националната марка автомобили "Дачия", предаде телевизия DiGi24. "Както във Франция автомобилът на правителството и властите е "Рено", така в Румъния автомобилът на властите и премиера трябва да бъде "Дачия"", посочи Чолаку, който посети заводите на компанията в Миовени, окръг Арджеш. "Марката на правителството на Румъния трябва да бъде основният производител на автомобили. Моята кола като премиер ще бъде от този момент "Дачия Дъстър". Мисля, че това е правилно във всяка демократична страна и във всяка икономика", добави Чолаку. Той направи тест-драйв с новия модел на машината, която определи като "звяр" и подчерта, че за "Дачия" вече работят 12 500 души.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: REUTERS, danas.rs, aa.com.tr, digi24.ro

Още от категорията

България има свой павилион на световния форум “Туризъм Експо Япония”

Екипът на българското посолство в Токио представя страната ни на форума “Туризъм Експо Япония”, който се провежда до 29 септември в японската столица, съобщи дипломатическата мисия на фейсбук страницата си. “Информираме ви, че..

публикувано на 26.09.24 в 21:10

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00