Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застудяване, но температурите остават високи за сезона

2
Снимка: Facebook / vitoshaski

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. На много места ще има валежи от дъжд, значителни главно в Рило-Родопската област. В източната половина на страната ще духа силен южен вятър, а в западната – слаб до умерен. Температурите ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайните за периода. Минималните ще бъдат между 5° и 10°, в Източна България - малко по-високи, в София - около 6°, а преобладаващите максимални - между 12° и 17°, в София - около 12°.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под около 1700 м – от дъжд. Условия за значителни валежи ще има главно в Рило-Родопската област. Ще духа силен, преди обяд и бурен вятър от югозапад, който следобед ще се ориентира от северозапад и ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 6°, на 2000 м – около 0°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. Ще духа силен, временно и бурен южен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13° и 17°, а морската вода – 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала и вечерта ще отслабва.

На Балканите температурите ще се понижат, но ще се задържи по-топло от обичайното за месеца. Ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, в планините - от сняг. В Северна Гърция количествата ще са значителни. В източните райони от полуострова ще е ветровито. В Атина ще бъде 19 градус, в Истанбул – 17, в Букурещ – 16, в Белград – 14.

Значителна облачност ще има над Пиренейския полуостров и над по-голямата част от Западна Европа. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд, в района на Шотландия – и от сняг. Над Англия облачността ще бъде променлива, предимно облачно ще бъде в Северна и Източна Европа. Валежи от сняг ще има на Скандинавския полуостров и в северните райони на Европейска Русия. В останалите части от Източна Европа ще вали дъжд. Дъжд ще вали и в Централна Европа. Над Апенинския полуостров облачността ще бъде променлива, на места с краткотрайни валежи. В Рим ще бъде 16 градуса, в Мадрид – 15, във Виена – 12, в Париж – 9, в Мюнхен – 7, в Стокхолм – 0, в Москва – минус 1, в Санкт Петербург – минус 6.

В Мелбърн ще бъде 36 градуса, в Кейптаун – 31, в Ню Йорк – 9, в Чикаго – 7.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00

Главчев пред западните посланици: Амбицията ни е през 2025 г. да въведем еврото

На среща с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария служебният премиер Димитър Главчев заяви, че основната задача на оглавяваното от него правителство е провеждането на свободни и честни избори. Но..

публикувано на 08.05.24 в 16:21