Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С “Левский в сърцата ни” Великотърновският музей почита паметта на Апостола

С няколко инициативи Регионалният исторически музей във Велико Търново отбелязва 151 години от смъртта на Апостола. “Левский в сърцата ни” е темата на образователната инициатива “Музей в куфар”, която гостува в училища и детски градини в навечерието на годишнината.

Откритите уроци представят интересни факти от живота и революционната дейност на Васил Левски, както и негови вещи, съхранявани в музея. Сред експонатите са Орара ва Левски – дълга платнена лента, с която дяконът подканя вярващите за молитва, снимка със саморъчен подпис, копие на пищова му “Гасер“, два печата на Българския революционен централен комитет, изработени за организацията по негова поръчка.

В социалните мрежи музеят продължава да представя поредицата “Маршрути на паметта - по стъпките на Апостола“.

Днес културната институция ще бъде отворена за безплатни посещения от 10,00 до 16,00 ч.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45