Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков в Мюнхен:

Животът, на който се радваме, може да изчезне, както се е случвало много пъти в историята

Снимка: Пресслужба на Министерския съвет

Опасността е налице и трябва да отворим очите на всеки гражданин в Европа, че животът, на който се радваме, животът, който искаме да бъде безопасен, може да изчезне, както се е случвало много пъти в историята.” Това заяви премиерът Николай Денков на панела за бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Според министър-председателя усещането за необходимост от спешна подкрепа за Украйна продължава да бъде все така силно, както в първите дни на войната. По време на дискусията той изтъкна помощта, която страната ни оказва на нападнатата страна.

Бяхме една от първите държави, които изпратиха помощ, обсъждаме какво още можем да направим с подкрепата и на другите страни”, каза премиерът.

Във форума участваха премиерите на Естония, Белгия и Дания, чешкият президент Петр Павел и бившият държавен секретар на САЩ Хилари Хлинтън.

Премиерите на България и Литва: Източна Европа под заплаха, ако Путин не бъде спрян в Украйна

По-рано в разговор с украинския вицепремиер Олга Стефанишина Николай Денков увери, че българското правителство е решено да подкрепя Украйна и признава законното й право да защитава своите териториални интереси. “Най-важният принцип, поддържан от България, е за суверенното право на страната да определя условията и момента за преговори с Русия”, подчерта премиерът.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42