Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемаме около 300 мигранти след гласуването на новия регламент на ЕС

Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

Новият миграционен регламент на Европейския съюз, който се очаква да бъде гласуван през април т.г., е благоприятен за България, заяви пред БНР евродепутатът Елена Йончева. Тя поясни, че вече няма да сме първата държава, отговорна изцяло за хората, влизащи нерегламентирано на наша територия.

Новият регламент предвижда, ако няма сериозна криза, в ЕС да бъдат разпределяни 30 хил. мигранти. Ние ще се задължим да приемаме 0,9% от тях, което означава около 300 души. Основното е, че от нас ще вземат, ако пристигнат голям брой мигранти”, каза евродепутатът.

Предвижда се също така да се отпускат средства и да се предоставя експертна помощ на изложените на натиск страни.

Мигрантите, които представляват риск за сигурността, ще бъдат връщани по бърза процедура”, каза още Елена Йончева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34