Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански организации се обявиха срещу ВЕИ в Черно море

Снимка: АП/БТА

Неправителствени организации, свързани с туризма, опазването на природата и рибарския сектор настояха да бъде оттеглен проектът за Закон за енергията от ВЕИ в морски пространства, който регламентира изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море. Организациите заявиха, че ако документът не бъде оттеглен, са готови за протестни действия. 

Законопроектът предвижда съоръженията да бъдат инсталирани в района на Шабла, а според вносителите му, това ще допринесе за развитието на региона, откриването на нови работни места и инвестиции в инфраструктурата на сушата.

На извънредно заседание на 19 февруари, общинските съветници на Шабла приеха декларация срещу законопроекта за изграждане на ВЕИ в Черно море и я изпратиха до институции и политически партии.

В началото на месеца местният парламент в Балчик се обяви срещу разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море, Каварна също отхвърли идеята.

Свързани публикации:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30