Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова документална поредица за войната в Украйна с премиера в София

Сценарист и режисьор е бесарабската българка Тетяна Станева

Снимка: Facebook /Tetiana Staneva

Две години продължава войната в Украйна, започнала с руска инвазия на 24 февруари 2022 година. По данни на Върховния комисариат на ООН за правата на човека, в края на 2023 г. убитите цивилни в Украйна надхвърлят 10 000, ранените са над 18 680, като близо половината от жертвите са дадени далеч зад фронтовите линии. Над 4 милиона души от населението на страната са потърсили спасение и закрила в страни от ЕС, сочи статистиката на Евростат.

"Няма как да стоиш отстрани и да гледаш на случващото се в Украйна като на някакво шоу зад стъкло. Хората трябва да разберат, че това ги касае директно" – казва Тетяна Станева, бесарабска българка, сценарист и режисьор. За да ни покаже, че случващото се в родината ѝ не е просто статистика, а събитията в Украйна засягат пряко живота ни на европейци, Тетяна започва работа по документалната поредица „Писма от войната“. Първият епизод – „Пулсът на Украйна“, ще бъде излъчен премиерно тази вечер (23.02) на специално събитие от 18 часа във Военния клуб в София. "Показвайки българите, които воюват или живеят своя цивилен живот, искам да попитам – вълнува ли се някой от това какво се случва с българската диаспора в Украйна, как влияе войната на нас? Българите в Украйна са мост между двете държави, така че войната там няма как да е нещо далечно, което не ни засяга.”

За героите на филма, за живота в Украйна две години след началото на ужаса и филмовата поредица, която показва това Тетяна Станева разказа в интервю за Радио България, поместено в публикацията ни "Писма от войната" с адресат България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15

Български и чужди учени обсъждат българския език у нас и по света

Поредната Международна годишна конференция на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН ще се проведе на 15 и 16 май в София. По традиция на форума се разглеждат постиженията и тенденциите в областта на изследването на българския..

публикувано на 15.05.24 в 07:25

Интензивни валежи се очакват в Югозападна България в сряда

В сряда , 14 май, минималните температури ще са между 5 и 10°, в София 9°. Облачността ще е значителна, с дъждове предимно в западната половина на страната. В Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са интензивни. Максималните температури..

публикувано на 14.05.24 в 19:40