Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делът на ВЕИ се очаква да достигне 40% до 2030г.

Снимка: БГНЕС

Според новите модели в Интегрирания план енергетика – климат делът на енергията, която се произвежда от възобновяеми електрически източници (ВЕИ) в България се очаква до 2030г. да достигне средно 40%, съобщи БТА.

До 2025 г. страната ни ще продължи да разчита на съществуващите въглищни мощности, които обаче участват в покриване на потреблението на пазарен принцип, посочи заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на енергиен форум, организиран от "Капитал".


След 2030г. обаче, България трябва да се откаже от въглищата, за сметка на ВЕИ, които ще произвеждат 11 гигавата електроенергия.

По отношение на ядрената енергетика, в периода 2035 - 2040 се предвиждат около 2 гигавата нови ядрени мощности в системата, допълни Петрова. Планира се и въвеждане на мощности за съхранение като батерии. В средносрочна и дългосрочна перспектива се предвиждат и мощности от типа ПАВЕЦ (помпено-акумулираща водноелектрическа централа).

По темата:
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00