Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делът на ВЕИ се очаква да достигне 40% до 2030г.

Снимка: БГНЕС

Според новите модели в Интегрирания план енергетика – климат делът на енергията, която се произвежда от възобновяеми електрически източници (ВЕИ) в България се очаква до 2030г. да достигне средно 40%, съобщи БТА.

До 2025 г. страната ни ще продължи да разчита на съществуващите въглищни мощности, които обаче участват в покриване на потреблението на пазарен принцип, посочи заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на енергиен форум, организиран от "Капитал".


След 2030г. обаче, България трябва да се откаже от въглищата, за сметка на ВЕИ, които ще произвеждат 11 гигавата електроенергия.

По отношение на ядрената енергетика, в периода 2035 - 2040 се предвиждат около 2 гигавата нови ядрени мощности в системата, допълни Петрова. Планира се и въвеждане на мощности за съхранение като батерии. В средносрочна и дългосрочна перспектива се предвиждат и мощности от типа ПАВЕЦ (помпено-акумулираща водноелектрическа централа).

По темата:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Политическата нестабилност отблъсква чуждите инвеститори

Икономиката на страната е на 64% от средноевропейското ниво. Все още не е премината границата от 70%, която Румъния достигна. Това, което отличава България от останалите държави в региона е, че при тях има по-високи нива на инвестиции, по-добро..

публикувано на 08.04.24 в 17:15

Родна компания е сред водещите в производството на лавандулово масло у нас

България е сред най-големите производители на лавандулово масло в света. Близо 100% от него е експортно ориентирано. Най-търсено е то в САЩ, Гepмaния, Фpaнция, Aвcтpия, Hидepлaндия, Индия, Beлиĸoбpитaния, Иcпaния, Kaнaдa, Mapoĸo, Йopдaния и Kитaй...

публикувано на 07.04.24 в 09:25

Съгласувани са проектите за трансгранично сътрудничество по програмата Interreg

Бордът на Стратегическия съвет за трансгранично сътрудничество по програма Interreg България – Сърбия 2021-2027 одобри списък с 9 проекта и 3 резервни проектни идеи за изпълнение. Четвъртото заседание на съвета се проведе в Монтана. Съпредседатели бяха..

публикувано на 04.04.24 в 09:26