Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вътев: България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа

Снимка: МЗХ

„Надявам се, че България може да бъде мост на науката и практиката на ноу-хау трансфера в земеделието, не само между Турция и Западните Балкани, а въобще между Азия и Европа“. Това заяви министър Кирил Вътев по време на конференция на тема „Аграрната наука в аграрната практика“ в рамките на Деветото издание АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ в Пловдив, съобщи пресцентърът на ведомството.
По думите на Вътев, страната ни се намира на ключово място, има огромен научен потенциал, както и биоразнообразие, почвено разнообразие и традиции в земеделието. „Ако ние заработим в приятелски и коректни отношения с нашите съседи и приятели от по-далечни страни, България може да бъде център за високоразвита аграрна наука, за което има исторически данни, природен капацитет и човешки потенциал“, каза още той.

По време на конференцията беше обсъдено и сътрудничеството между Тракийския университет в Одрин със Селскостопанската академия и аграрните университети в България, както и бъдещи перспективи за коопериране в сферата на развъждането, семепроизводството и бизнеса със семена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

В петък, 24 май,  ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни..

публикувано на 23.05.24 в 20:29

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09