Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП поиска да се възстанови финансирането на българските общности в Западните Балкани

Снимка: БТА

Българските сдружения в Сърбия ще преустановят дейността си, свързана с утвърждаване на български език, култура и ценности, ако не бъде подновена програмата за българска помощ. Това заяви Иван Ченчев с декларация на парламентарната група на БСП.

Декларацията идва след посещението на Ченчев в Босилеград за отбелязване на годишнината от гибелта на Васил Левски. Депутатът информира, че има 3 писма, включително и до парламента, с които Александър Димитров, председател на сдружение "Глас" в Босилеград, и Иван Николов, председател на Културно-информационния център в Босилеград, алармират, че по програмата за българска помощ, вече няма да се финансират проектите за българските общности в Западните Балкани.

Наскоро в редакцията на Радио България също дойде тревожно писмо от страна на Дарко Аначков, председател на Българо-сръбския център във Враня, който работи от шест години. В него той изразява зариженост "от възможността Министерството на външните работи на Република България да спре финансирането на дейността на българските организации в Република Сърбия по програмата "Българска помощ за развитие". В писмото си той пише, че: "за много организации тази помощ е единствената възможност за постигане на техните цели и дейности. Българите в Сърбия намаляват. Вместо МВнР да укрепва тези организации, то насърчава тяхното закриване".

"Това на практика означава, че българските сдружения в Република Сърбия трябва да преустановят или да прекратят дейността си, свързана с утвърждаване на български език, култура и ценности", посочи депутатът Иван Ченчев. По думите му, оставени сами на себе си българските сдружения са застрашени от разпадане, а положените досега усилия и средства от страна на българската държава, се обезсмислят. Смятаме, че това противоречи на декларираните от Министерство на външните работи външнополитически цели за подпомагане на българските общности и организации зад граница, заяви Ченчев. Той апелира Мария Габриел по най-бързия начин да се задейства и да се намери начин да възстанови програмата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44