Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правата на българската общност в Косово бяха тема на разговор между Илияна Йотова и Хаджи Байрактари

Посланикът на Косово благодари на българската държава за последователната ѝ позиция в подкрепа на мира

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с новия посланик на Косово Хаджи Байрактари
Снимка: Президенство

Вицепрезидентът  Илияна Йотова се срещна в президентството с новия посланик на Косово Хаджи Байрактари, съобщи прессекретариатът на институцията. Сред основните теми на разговора бяха гарантирането на мира и сигурността на Балканите, засилването на двустранните отношения и правата на българската общност в Косово.

Илияна Йотова и Хаджи Байрактари бяха единодушни, че е необходима по-голяма активност за осъществяването на двустранното сътрудничество в различни сфери.

Посланикът на Косово благодари на българската държава за последователната ѝ позиция в подкрепа на мира в балканската страна и нейната международна и европейска интеграция. Илияна Йотова припомни, че през 2018 г. България постави във фокуса на своето председателство на Съвета на Европейския съюз темата за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани. "Ако на Балканите няма стабилност и мир, няма стабилност и мир за цяла Европа", изтъкна вицепрезидентът.

Обсъдени бяха и правата на българската общност в Косово и конкретните стъпки за нейното признаване, както и включването ѝ в Консултативния съвет към косовския президент. Хаджи Барайктари увери Илияна Йотова, че властите в страната ще предприемат всички необходими мерки, за да не се допусне натиск върху самоопределянето на косовските граждани с българско самосъзнание при предстоящото преброяване на населението.

В края на срещата Илияна Йотова предложи в София да бъде организиран балкански фестивал, който да представя културата на балканските народи, с акцент и върху българските общности, които живеят на Балканите.

По-рано днес от МВР съобщиха, че за първи път делегация на ведомството, начело със заместник-министър Ивелина Дундакова е на работно посещение в Косово, където е провела среща  Бардил Добра – заместник-министър на косовското вътрешно министерство, отговарящ за административната реформа, информира БТА.

Близо 15 000 души в Косово имат българско самосъзнание. За последните 5 години в парламента в Прищина са внесени 2 петиции с искане българите да бъдат признати за национално малцинство и да бъдат вписани в Конституцията на Косово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се повишават

През нощта в по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В Дунавската равнина ще духа слаб вятър от запад-северозапад, по Черноморието – умерен предимно от северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. В събота  ще бъде..

публикувано на 26.07.24 в 19:05

България днес - 26 юли 2024 г.

В предаването ни „България днес“ отдаваме значимото на световния празник на духа и спорта, който се открива официално в Париж тази вечер. Спираме се на българското участие на летни олимпийски игри в исторически контекст, разговаряме и с една от..

публикувано на 26.07.24 в 19:00

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете..

публикувано на 26.07.24 в 18:11