Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Мария Габриел категорично отхвърли предложението на ПП-ДБ за управленски меморандум

:Мария Габриел
Снимка: БТА

След среща с посланиците на ЕС и САЩ, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви на брифинг в МВнР, че няма да подпише т.нар. меморандум за управление с ПП-ДБ. По думите на единствения министър, излъчен от ГЕРБ-СДС, предложеният от настоящите партньори в правителството документ нарушава конституцията и представлява „тотално неспазване на фундаменталните принципи на демокрацията“

Вицепремиерът заяви, че е уведомила за това свое решение посланиците на страните от ЕС и САЩ и подчерта, че е против идеята „външната политика да се води на два гласа“. "Искам да подчертая, че за мен външната политика се базира на националните интереси и националните приоритети и България трябва да говори с един глас", изтъкна тя. 

По думите ѝ, предложението на ПП-ДБ предполага държавата да бъде разделена между двете коалиции, а регулаторите, съдебната система, службите и контролните органи да бъдат поделени, което може да доведе до политическото им овладяване. Мария Габриел определи документа, предложен от ПП-ДБ като ултиматум и опит за променяне на закони, според партийните интереси

Той е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи“, изтъкна още вицепремиерът Мария Габриел. По думите ѝ, това е саботиране на процеса на разговорите и е проява на всичко друго, но не и желание за продължаване на съвместното управление. Освен това, предлаганите промени в службите съвпадат като срокове с изборите за Европейски парламент и липсват аргументи дали тези промени няма да застрашат националната сигурност, изтъкна още Мария Габриел.

Припомняме, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ предложи вчера на ГЕРБ-СДС меморандум за управление, в който е записано, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори. Задълбочаването на разногласията в управляващата некоалиция предшества очакваната през март ротация на премиерския пост, за която ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се споразумяха при съставянето на настоящия министерски съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30