Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Априлци очаква хиляди гости за Празника на сланината и греяната ракия

Снимка: БГНЕС

Старопланинският град Априлци е домакин на един от най-колоритните и вкусни български фестивали  - Празникът на сланината и греяната ракия. На 24 и 25 февруари,планинското градче, сгушено в подножието на вр. Марагидик, се готви да посрещне над 10 хиляди гости от страната и чужбина. Очаква ги "Бабината гозба", приготвена в "Големия Чорбаджийски тиган", както и други типични балканджийски специалитети. Навсякъде ще се предлага люта греяна ракия. Благодарение на лечебните й свойства всички гости ще се радват и на крепко здраве през цялата година, обещават от Община Априлци, която е организатор на проявата.


Програмата на големия февруарски празник включва цяла поредица кулинарни конкурси - за най-крехка и вкусна сланина, за най-вкусно тестено ястие, за най-блага, ароматна, идеална на градус и чудесна на вкус ракия, за най-вкусно и атрактивно мезе и др. А за доброто настроение на гостите ще се грижат самодейни фолклорни състави от региона и от цялата страна, които ще представят и местни традиции и обичаи.

"Празникът на сланината и греяната ракия е не само възможност за забавление, но и начин хората да се запознаят отблизо с местната култура и история, да подкрепят местните производители и занаятчии, както и да се насладят на красотата на Априлци през зимата"- твърдят от Общината.


Вижте още: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40