Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необичайни срещи с пернати посред зима

Снимка: архив

Подранил предвестник на пролетта изненада жителите на село Подкрепа. Първият щъркел за тази година долетя ненадейно в хасковското село още преди жителите му да окачат мартениците. Щъркелът Данчо е подранил с цели 5 дни. Той е пристигнал на 20 -ти февруари, а миналата година се е появил на 25-ти. Данчо кацнал в съществуващото гнездо на електрически стълб до храма "Свети Пророк Илия" и веднага започнал да го подготвя за семейството си. През 2023 г. шест двойки щъркели са избрали Подкова за свой дом. Местните се надяват през следващия месец да посрещнат още много побратими и посестрими на Данчо.

Междувременно бургазлии бяха изненадани от необичайна гледка. Преди дни, сред жилищните блокове на комплекс "Лазур" в крайморския град, се появило … розово фламинго. Младият екземпляр е бил без видими наранявания и в добро състояние. Екзотичната птица била маркирана с пръстен от експерт – орнитолог и пусната на свобода в близкия резерват "Атанасовско езеро". През последните години броят на розови фламинги в Атанасовското езеро, Поморийското езеро и защитена местност "Пода" край Бургас се увеличава, съобщават от БТА. През януари миналата година орнитолози преброиха над 2700 птици, които зимуват в тези райони. 

Вижте още:

Снимки: архив, РИОСВ-Бургас



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00

Главчев пред западните посланици: Амбицията ни е през 2025 г. да въведем еврото

На среща с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария служебният премиер Димитър Главчев заяви, че основната задача на оглавяваното от него правителство е провеждането на свободни и честни избори. Но..

публикувано на 08.05.24 в 16:21