Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Полетя първият изцяло турски изтребител


Турският изтребител от пето поколение KAAN осъществи успешно първия си полет, показа държавната телевизия ТRТ Haber. Първия полет на изтребителя бе планиран за края на 2023 г., но го отложиха поради нуждата от допълнителни наземни тестове. Самолетът, който е един от най-важните проекти за отбраната на страната излетя от военновъздушната база Мюртед до Анкара и се приземи след кратък публичен полет. Машината има максимална скорост от 1,8 Мах (2222 км/ч). Разработката на консорциума ТАИ в бъдеще трябва да замени остаряващия флот от F-16 на турската армия. Планира се серийното производство да започне през 2028 г. Турският боен самолет се издигна в небето въпреки "тези, които пренебрежително го сравняват с радиатор" и онези, които се опитват да "саботират" проекта, коментира турският президент Реджеп Ердоган.

Македонското правителство иска да спре новото строителство в стария Охрид


Правителството на Северна Македония внесе в парламента законопроект за затягане на архитектурния режим за опазване на старата градска част на Охрид. Предлага се спиране на строителството на нови сгради, пристройки и надстройки до приемане на подробен устройствен план за града край езерото. "Това ще насърчи компетентните органи да актуализират геодезическите планове на 19 градски комплекса и да приемат нови подробни устройствени планове, които да включват консервационни дейности, с подробен режим за защита на културното наследство от особено значение", уточняват от Министерството на културата в Северна Македония. Старият градски център на Охрид е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1980 г. Той е част и от защитената "Охридска природна и културно-историческа зона", припомня БТА.

Според Еди Рама България спъва албанската евроинтеграция


На дискусията "Балканите на фокус" по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен, албанският премиер Еди Рама поиска Тирана да бъде отделена от Скопие по пътя към ЕС. Според Рама Албания не може да направи следващата крачка към блока в пакет със Северна Македония. “Забавянето на евроинтеграцията на региона е най-доброто гориво за национализма. Присъединяването на Албания към ЕС е блокирано заради разногласията между Северна Македония и България. Да използваш мястото си в ЕС като лост срещу съседите е най-антиевропейското нещо“, заяви Рама, цитиран от БГНЕС. Запитан дали Албания има проблеми с Гърция по пътя към ЕС, Рама отговори саркастично: "Проблеми? Не, ние обичаме Гърция. Не дойдох в Мюнхен, за да безпокоя гръцките си приятели. Те искат да ме видят, да чуят гласа ми, но не можете да ни скарате".

Въпреки природните катаклизми Гърция отчита туристически рекорд през 2023 г.


Въпреки продължителната гореща вълна и опустошителните горски пожари, довели до евакуация на хиляди хора през 2023 г., Гърция е постигнала нов рекорд в туризма. Над 32,7 млн. души са посетили страната, съобщи Централната банка на Гърция. В някои райони температурите миналото лято надхвърлиха 46 °C. През юли бяха евакуирани десетки хиляди гости от островите Родос и Корфу. През септември в Централна Гърция имаше огромни наводнения. За сравнение, през 2019 г., преди пандемията от Covid-19, пристигналите чужденци в страната са били рекордните тогава 31,3 млн. души. Приходите от туризма през 2023 г. също бележат нов връх от близо 20,5 млрд. евро спрямо 18,15 млрд. евро през 2019 г. В сравнение с 2022 г. потокът от идващи от ЕС се е увеличил с 15,6%. Пристигащите от страни извън ЕС също са се увеличили с 20,8%.

Никозия е сред водещите градове в Европа по човешки капитал и начин на живот


Кипърската столица Никозия оглави класацията "Топ 10 на малките европейски градове на бъдещето за 2024 г." по показателя "Човешки капитал и начин на живот". Изследването за най-обещаващите инвестиционни дестинации в Европа е на британския в-к "The Financial Times“. Лидерската позиция означава, че Никозия е най-привлекателният малък град в Европа за обучение, работа и кариерно развитие, подчертава общинската управа. Високият рейтинг на кипърската столица отличава нейната "международна перспектива и динамичен потенциал, които могат да бъдат използвани от инвеститори и компании", пише в доклада. Сред 300 града и 150 региона в класацията Никозия изпреварва градове като Оксфорд, Кеймбридж и Женева. Сред най-значимите проекти, с които градът доказва своите възможности е мащабната програма "Smart Nicosia“ финансирана от ЕС.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: aa.com.tr, ohridnet.com, Facebook / Edi Rama, БГНЕС, dom.com.cy

Още от категорията

Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42
Бойко Борисов

Партия ГЕРБ ще работи с ПП и ДБ, но само ако тя командва

След изборите ГЕРБ няма да преговаря за ново управление със съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и с бившия премиер Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията ПП-ДБ. Това заяви пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:42