Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите ходят на пазар и здравен туризъм в Северна Македония

Делчево
Снимка: Георги Хаджийски

Политическите отношения между България и Северна Македония значително са намалили посещенията на българи в македонските крайграничните общини Делчево, Берово и Пехчево през първите месеци на 2023 г. През юли и октомври се отчита ръст, показват теренни проучвания, осъществени от Центъра за икономически изследвания в Скопие. Резултатите са от три проучвания, реализирани по проекта "Северна Македония – крайгранични икономически връзки с България: неизползван потенциал?". Проектът е финансиран от Българска помощ за развитие. Резултатите бяха представени в Берово. Изследването е проведено от специално обучени за целта младежи от трите общини.

Средната възраст на българите, посетили трите общини на Северна Македония през 2023 г. е около 40 години. Средно-месечното потреблението на услуга от българи, посетили  региона е около 253 евро. Най-много българите харчат в по-големите магазини, стоматологичните клиники и за медицински услуги.

Пехчево
Подобряването на пътната инфраструктура и отварянето на граничния пункт "Клепало" би увеличило посещенията с 21%. Поради близостта до граничния пункт "Деве баир" (20 км.), най-много българи посещават Делчево. Гостите са с 20 до 40 пъти повече спряма Берово и Пехчево, които са отдалечени на 45 и 36 км. от България. Приходите от българите, посетили Делчево са 4.9% от доходите в общината, за Берово това са 1.4%, а за Пехчево 2.4%.  

България е пети по значимост търговски партньор на Северна Македония и втори по отношение на износа на бившата югорепублика. През 2023 г. стокообменът надхвърли 1 млрд. евро.

425 000 македонскии граждани са посетили България и 285 000 българи са пътували в Северна Македония през отминалата година.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00