Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков:

Един ден ще има правосъдие за военните престъпления срещу украинския народ

Снимка: БТА

Русия не може да спечели тази война и един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ”, заявява премиерът Николай Денков в обръщение по повод две години от началото на войната в Украйна. Той изтъква, че България остава солидарна с нападнатата страна в битката ѝ за справедлив мир – за Украйна и за всички демократични народи.

Тодор Тагарев: България ще помага на Украйна колкото е необходимо, за да победи

Министър-председателят припомня, че над 700 дни сме свидетели на ужасите на бруталната война, водена от режима на Путин, резултатът от която са опустошени мирни градове, убити невинни хора, разрушени семейства, незаконно отвлечени над 20 хил. украински деца.

Независимо от мащабната дезинформация и пропаганда на Кремъл, няма никакво съмнение, че Русия воюва срещу правото на мирен, щастлив и пълноценен живот на всеки гражданин на Европа, включително и на България”, казва още Николай Денков. По думите му, страната ни е била сред първите, притекли се на Украйна в началото на войната, и ще продължи да оказва политическа, хуманитарна, материална и военна помощ в максимална степен според своите възможности и законодателство.

Оставаме силно ангажирани в процесите по реализиране на Формулата за мир на президента Зеленски, Коалицията за украинските деца и в процесите по възстановяване на Украйна“, категоричен е премиерът.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34