Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев призова за автономно европейско решение за Украйна

Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че всички европейски държави трябва да намерят автономно решение за войната в Украйна – “да търсим диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори”.

Тодор Тагарев: България ще помага на Украйна колкото е необходимо, за да победи

Николай Денков: Един ден ще има правосъдие за военните престъпления срещу украинския народ

По повод втората годишнина от началото на войната държавният глава беше категоричен, че поетият път за търсене на военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава желания резултат. “Напротив, дава стотици хиляди жертви и разруха”, добави той.

Румен Радев коментира и отношенията между поддръжниците на правителството в навечерието на ротацията на премиерския пост. “Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва, че т.нар. евроатланетическа некоалиция функционира извън всички евроатлантически ценности, крепят я само интересите”, заяви той.

Според президента важно е скандалите да не отклонят вниманието от основния въпрос – изсветляване на нерегламентираното влияние в съдебната система и всички тайни магистратски клубове. В противен случай и в бъдеще ще имаме превзети институции и ще продължим да затъваме в беззаконие и безнадеждност.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42
Бойко Борисов

Партия ГЕРБ ще работи с ПП и ДБ, но само ако тя командва

След изборите ГЕРБ няма да преговаря за ново управление със съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и с бившия премиер Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията ПП-ДБ. Това заяви пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:42