Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждане на еврото догодина при 3% инфлация прогнозира Асен Василев

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Средногодишната инфлация у нас ще бъде 3% по данни на Европейската централна банка и на Европейската комисия, заяви финансовият министър Асен Василев, който е в Гент за заседанието на министрите на икономиката и на финансите от Европейския съюз.

По думите му, единственият все още непокрит критерий, за да се присъединим към еврозоната – този за инфлацията, ще бъде изпълнен през т.г. Така България ще може да въведе еврото през 2025 г., категоричен е Асен Василев.

Влизането в еврозоната изисква стабилна среда и редовно правителство, остава само Законът за приемане на еврото, който е за консултация в Европейската централна банка”, каза още министърът. Той подчерта, че страната ни е придвижила тежки и дълго отлежавали законодателни промени и сега те трябва да заработят в полза на гражданите.

Асен Василев беше категоричен, че ротацията в правителството ще се състои.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 22

В брой 22 на предаването слушайте : 20 години българско училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк – разговор с дългогодишната преподавателка в него Елена Игън за равносметката от изминалото време, натрупания опит и бъдещите предизвикателства;..

публикувано на 17.10.24 в 12:00
Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45

Слънчево време и сравнително високи температури ни подарява 17 октомври

В четвъртък, 17 октомври, ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обед и над Централната част на България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България..

публикувано на 16.10.24 в 19:45