Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждане на еврото догодина при 3% инфлация прогнозира Асен Василев

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Средногодишната инфлация у нас ще бъде 3% по данни на Европейската централна банка и на Европейската комисия, заяви финансовият министър Асен Василев, който е в Гент за заседанието на министрите на икономиката и на финансите от Европейския съюз.

По думите му, единственият все още непокрит критерий, за да се присъединим към еврозоната – този за инфлацията, ще бъде изпълнен през т.г. Така България ще може да въведе еврото през 2025 г., категоричен е Асен Василев.

Влизането в еврозоната изисква стабилна среда и редовно правителство, остава само Законът за приемане на еврото, който е за консултация в Европейската централна банка”, каза още министърът. Той подчерта, че страната ни е придвижила тежки и дълго отлежавали законодателни промени и сега те трябва да заработят в полза на гражданите.

Асен Василев беше категоричен, че ротацията в правителството ще се състои.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08

Учебно-тренировъчен самолет катастрофира при подготовка за авиошоу

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебно-транспортен самолет  L-39 ZA, съобщи Министерство на отбраната. Инцидентът е станал при подготовка на утрешните демонстрации по случай..

публикувано на 13.09.24 в 16:20