Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баба Марта бързала, мартенички вързала…

Български деца от Швейцария вплитаха в мартеници обич към родината и традициите

7
Илюстративно изображение
Снимка: БГНЕС

Повече от 30 български деца участваха в ателие за изработка мартеници от традиционни материали (дърво, вълна и прежда) в швейцарския град Вевѐ.

Организаторите от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица" информират, че целта и тази година е била да се съхрани традицията и децата да изработят сами мартенички, в които да бъдат вплетени българските обичаи. Работилницата е и част от образователната програма на училище "Канатица", реализирана със съдействието на Министерство на образованието и науката.  


"Традициите са живи! Традициите оживяха! Те са онази връзка, която свързва поколенията българи, където и да се намираме. Особено силни са те при нас - българите зад граница. За да помним откъде идваме, кои сме, но най-вече заради нашите деца!" – написаха във фейсбук страницата си от „Канатица“ и благодарят на всички български семейства от Монтрьо, Вилньов, Веве, Лозана, Морж и Берн, благодарение на които празникът е бил пълен.


Още снимки от събитието можете да видите в галерия под публикацията 

Снимки: Фейсбук страница на Асоциация "Канатица", БГНЕС 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мустафа Акан

Все повече изселници в Турция се стремят да учат български език

Българските изселници в Турция искат бъдещето на тяхната общност да е свързано с България, за да не предпочитат по-младите поколения страните от Западна Европа, казва пред БНР Мустафа Акан от изселническата организация "Балкански турци" в Одрин...

публикувано на 18.06.24 в 12:19

Представители на българските медии зад граница почетоха делото на Христо Ботев

На път за Одеса, участниците в 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, почетоха делото на Христо Ботев в Браила, Румъния. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и Евгени Веселинов, главен редактор на "BulgariCA" в..

публикувано на 18.06.24 в 12:10

Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия

Желание и умение да рисува има почти всяко дете. Колкото до таланта – понякога са нужни години, за да бъде той забелязан и признат. Особено ако се случи така, че израстваш в България в зората на демокрацията. Именно такава е историята на сънародничката..

публикувано на 18.06.24 в 09:15