Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел в Аман:

България е готова да домакинства среща на върха в рамките на процеса “Акаба“

Мария Габриел
Снимка: БТА

Страната ни е готова да бъде домакин на среща на върха в рамките на процеса “Акаба“, съобщи на брифинг в Аман вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след среща с йорданския си колега Айман ас Сафади.

Процесът “Акаба“ е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдула II и представлява поредица от международни срещи за укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу тероризма, радикализацията и водещия към насилие екстремизъм.

Йордания се е доказала като фактор за постигане на мир. Поздравяваме усилията на Йордания и лично на Неговото Величество крал Абдула II за мир и стабилност в Близкия изток. Достъпът до хуманитарна помощ и защитата на всички цивилни трябва да бъдат приоритет”, заяви Мария Габриел, която беше приета на аудиенция от краля.

По време на срещите си в Хашемитското кралство Мария Габриел е обсъдила задълбочаване на сътрудничеството в сферите на информационните и комуникационните технологии, икономиката, енергетиката, търговията, туризма.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Партия ГЕРБ ще работи с ПП и ДБ, но само ако тя командва

След изборите ГЕРБ няма да преговаря за ново управление със съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и с бившия премиер Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията ПП-ДБ. Това заяви пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:42
Кирил Петков

Голяма грешка беше влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС

Съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков определи като “ голяма грешка ” влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС. “ Ние не осъзнавахме колко зависим е Борисов от Пеевски ”, заяви той пред БНР. Целта пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:16

Турция е готова да преразгледа споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”

На среща между българския и турския енергиен министър в Истанбул е било изразено желанието на българската страна за преразглеждане на споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ” за доставка на газ, а от турска – проявено разбиране и готовност за..

публикувано на 28.04.24 в 09:10