Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Желязков: България не подкрепя обвързването на Албания и Северна Македониия за ЕС

Снимка: Пресцентър Народно събрание

България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС и заема активна позиция в полза на ключовите решения за европейския път на страната. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Албания Байрам Бегай. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Тирана по покана на албанския председател на парламента Линдита Никола.


Засиленият ангажимент към Западните Балкани и източните партньори се е превърнал в неразделна част от отговора на ЕС на новата геополитическа реалност след агресивната война на Русия срещу Украйна, отбеляза Желязков. Той посочи, че България никога не е подкрепяла изкуственото свързване на европейските пътища на Албания и Северна Македония. Ускоряването на интеграционните процеси не може и не трябва да бъде за сметка на принципа на собствените заслуги, добави Желязков, цитиран от БНТ.

Той подчерта също, стратегическото значение на Коридор VIII и допълни, че като държава членка на ЕС, България е вложила значителни усилия за включването му в разширената трансевропейска транспортна мрежа като част от коридор "Западни Балкани/Източно Средиземноморие".

В лицето на българското национално малцинство в Албания вашата страна има едни от най-трудолюбивите граждани за просперитета на Отечеството си и силни привърженици за европейското бъдеще на Албания, отбеляза също Росен Желязков. Очакваме с нетърпение публикуването на резултатите от неотдавнашното преброяване на населението в Албания, първото след признаването на българското национално малцинство, добави той.

Ние оценяваме нашите отношения като отлични и стабилни, изградени на солидна историческа основа, традиционно приятелство, сътрудничество и партньорство, подчерта Линдита Никола.
Вижте още:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Партия ГЕРБ ще работи с ПП и ДБ, но само ако тя командва

След изборите ГЕРБ няма да преговаря за ново управление със съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и с бившия премиер Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията ПП-ДБ. Това заяви пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:42
Кирил Петков

Голяма грешка беше влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС

Съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков определи като “ голяма грешка ” влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС. “ Ние не осъзнавахме колко зависим е Борисов от Пеевски ”, заяви той пред БНР. Целта пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:16

Турция е готова да преразгледа споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”

На среща между българския и турския енергиен министър в Истанбул е било изразено желанието на българската страна за преразглеждане на споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ” за доставка на газ, а от турска – проявено разбиране и готовност за..

публикувано на 28.04.24 в 09:10