Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Желязков: България не подкрепя обвързването на Албания и Северна Македониия за ЕС

Снимка: Пресцентър Народно събрание

България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС и заема активна позиция в полза на ключовите решения за европейския път на страната. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Албания Байрам Бегай. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Тирана по покана на албанския председател на парламента Линдита Никола.


Засиленият ангажимент към Западните Балкани и източните партньори се е превърнал в неразделна част от отговора на ЕС на новата геополитическа реалност след агресивната война на Русия срещу Украйна, отбеляза Желязков. Той посочи, че България никога не е подкрепяла изкуственото свързване на европейските пътища на Албания и Северна Македония. Ускоряването на интеграционните процеси не може и не трябва да бъде за сметка на принципа на собствените заслуги, добави Желязков, цитиран от БНТ.

Той подчерта също, стратегическото значение на Коридор VIII и допълни, че като държава членка на ЕС, България е вложила значителни усилия за включването му в разширената трансевропейска транспортна мрежа като част от коридор "Западни Балкани/Източно Средиземноморие".

В лицето на българското национално малцинство в Албания вашата страна има едни от най-трудолюбивите граждани за просперитета на Отечеството си и силни привърженици за европейското бъдеще на Албания, отбеляза също Росен Желязков. Очакваме с нетърпение публикуването на резултатите от неотдавнашното преброяване на населението в Албания, първото след признаването на българското национално малцинство, добави той.

Ние оценяваме нашите отношения като отлични и стабилни, изградени на солидна историческа основа, традиционно приятелство, сътрудничество и партньорство, подчерта Линдита Никола.
Вижте още:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51