Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков след срещата с Володимир Зеленски:

България обмисля да подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна

Снимка: Министерски съвет

На среща в Киев премиерът Николай Денков и украинският президент Володимир Зеленски обсъдиха сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. Постигнато е съгласие България и Украйна да активизират разширяването на логистиката и инфраструктурата в региона.  

Володимир Зеленски благодари на България за подкрепата и изтъкна, че страната му е заинтересована от съвместно производство в отбранителния сектор. По думите му, подобна качествена продукция ще осигури работни места и същевременно ще задоволи дефицитните нужди на Украйна. “Говорим не само за военното време, а и за след войната”, добави украинският президент. 

“България много ни помага за възстановяването на истината след действията на руските престъпници”, каза още Володимир Зеленски.


От своя страна, Николай Денков увери, че българското правителство и парламентарното мнозинство работят за осигуряването на максимална по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна. “България обсъжда подписването на двустранно споразумение за сигурност, но първо трябва да има одобрение на Народното събрание”, заяви премиерът. Той припомни, че страната ни е една от съоснователките на международна коалиция за борба с депортирането на украински деца на руска територия. 

Министър-председателят подари на Володимир Зеленски реплика на меча на хан Кубрат. “Хан Кубрат, който е живял в земите на Украйна и е първият исторически регистриран в летописите владетел на България, е показал, че за да можете да успеете, трябва да бъдете единни”, каза Николай Денков. Той обясни и че подаръкът символизира европейските усилия да се помогне на една от европейските нации, намираща се в затруднение.

“Това е нашият знак, че сме заедно с вас в тази битка. Ще бъдем заедно толкова, колкото е необходимо”, подчерта българският премиер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42
Бойко Борисов

Партия ГЕРБ ще работи с ПП и ДБ, но само ако тя командва

След изборите ГЕРБ няма да преговаря за ново управление със съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и с бившия премиер Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията ПП-ДБ. Това заяви пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:42