Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баба Марта бързала, мартенички вързала… из българските средища зад граница

13
Снимка: Hеделно училище „Васил Левски“ в Хага

Закичването с усукани бели и червени конци за здраве в първия мартенски ден е сред най-виталните традиции, която българите споделят, независимо къде се намират по широкия свят. Това е и една от причините родните мартеници да бъдат включени в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2017 година.

Трескавата работа по изработването на красиви мартеници започва още през февруари. В нея с много ентусиазъм и творчески идеи се включват и българчетата в неделните ни училища зад граница (близо 400 в 43 държави на шест континента).


В българското неделно училище „Васил Левски“ в Хага мартенската работилница отвори врати още на 18 февруари. Създаването на мартениците е вълшебен момент, който обединява поколенията, които научават повече за българските традиции, които на свой ред трябва да почитат и пазят, напомнят от школото, затова отправиха и специалнa покана към родителите да се включат в творческия процес.

Седмица по-късно, на 24 февруари, своите мартеници създадоха и 30 български деца в Швейцария, научаваме от Българо-Швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета „Канатица“.

"С носталгия си спомнихме за времето, когато и ние като деца изработвахме своите мартенички - и с много сълзи в очите, виждайки нашите деца да правят същите мартенички. Децата от българското училище изработваха традиционни мартеници от вълна, прежда и естествени материали. Благодарим на всички български семейства от Монтрьо, Веве, Лозана и Берн, които направиха този празник пълен.

Работилницата се осъществи със съдействието на Министерство на образованието и науката в България."

Изработката на бяло-червени амулети се превърна в истинско забавление за децата от Българско училище „Златен век“ в Нюрнберг, а в резултат се появиха тези чудесни мартеници:

Малчуганите от подготвителната група на Българско училище "Звънче" – Сърбитън, Лондон, пожелават здраве и благополучие във всеки български дом! За своите семейства те изработиха картички с български шевици, мартенички и златна монета за късмет.

"Мартеницата е един от най-старите и обичани български символи, превърнали се в неотменима част от националната ни култура. Нека тази красива традиция на нашия народ продължава да ни носи надежда и вдъхновение да следваме доброто.

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. /…/ Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро, любов и време", напомнят ни от школото с публикация във фейсбук.

Работилници за мартеници се състояха и на различни места отвъд Океана

Една от тях бе в Първо Българско училище „Васил Левски“ в Лас Вегас. Децата, повечето от които на възраст от 3 до 5 годинки, бяха нетърпеливи да се похвалят със своите красиви мартеници на сътрудника на Радио България там Мария Самичкова. Те разказаха защо е важно да носим мартенички и какво символизира белият и червен конец и си пожелаха много здраве и късмет.


В края на часа дойде време и за една от любимите им песнички, с които децата изпратиха своето пожелание за щастливи и спокойни дни към всички българи по света:


Създаденото през 2017 година Българско училище „Роден край“ в Ню Джърси също организира подобно занимание за своите ученици. В него участваха и малки, и големи, които създадоха пъстри мартенички от мъниста, разноцветни конци, помпони или дори във формата на картички.

Сънародници оплетоха своите мартеници и във Ветровития град, където се смята, че живее най-многолюдната българска общност в САЩ. За шеста поредна година Българо-американската асоциация в Чикаго осъществи проекта "Дърво Мартеница“, чиято цел е да допринася за положителния образ на България, свързван с културата и традициите ни, а също и да възпитава младото поколение български емигранти в духа на националните ценности.

Дървото-мартеница е една чудесна реклама за България в центъра на Чикаго и съпътстващо събитие за Националния ни празник 3 март.

Вижте още:

Снимки: Мария Самичкова, Hеделно училище „Васил Левски“ в Хаг, Българо-Швейцарска асоциация за култура, традиции и просвета „Канатица“, Българско училище „Златен век“ в Нюрнберг, Българско училище „Звънче“ – Сърбитън (Лондон), Българско училище „Роден край“ в Ню Джърси, Българо-американската асоциация в Чикаго

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български деца показаха на връстници в Сарагоса буквите от нашата азбука

Ученици от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в Сарагоса, Испания, заедно със своята преподавателка Милена Омерова запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от средното училище „Мария Молинер“ в Сарагоса, съобщиха..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира..

публикувано на 28.04.24 в 10:20

Сънародниците ни в Кеймбридж се събират на неделно българско хоро

Клуб “Български народни танци в Кеймбридж” организира днес следобед неделно хоро. Това е поредното събитие на сдружението, което си поставя за цел да съхрани и популяризира нашето танцово наследство. “ Тук хората, които харесват българските народни..

публикувано на 28.04.24 в 10:14