Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри промени в Закона за чужденците в България

Облекчават режима за престой на граждани от трети страни

Снимка: БТА

На днешното си заседание, правителството одобри проектозакон за промени в Закона за чужденците в България. Целта е да се облекчи режимът за престой на граждани от трети държави - висококвалифицирани специалисти и сезонни работници. Разписана е и процедура за предоставяне на право за пребиваване у нас на чужденци „специализанти".

Уеднаквяват се изискванията за постоянно пребиваване на чужденците в България, оптимизира се процедурата по предоставяне на право на продължително пребиваване на инвеститори, като проверката на условията по инвестицията се възлага на Българската агенция за инвестиции. Предвидени са и наказания за административни нарушения на чужденци, които не са спазили действащото законодателство, регламентиращо правото на пребиваване и работа у нас. Облекчава се и административната тежест на работодателите - с направените промени няма да се изисква в първоначалния комплект от документи за разрешаване на пребиваване да се представя доказателство за адрес на пребиваване на чужденеца. Това ще става едва след като той влезе на територията на страната.
Отпада и възможността за предоставяне на пребиваване на чужденци, желаещи да извършват дейност с нестопанска цел.
За да влязат в сила, промените трябва да бъдат утвърдени от Народното събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05

Международна изложба в София призовава българите да гласуват

На 2 май в София в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" на глобалнoто креативнo студиo за социално въздействие Fine Acts, подкрепена от Бюрото на Европейския парламент в България. Идеята на експозицията..

публикувано на 02.05.24 в 06:30
Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03