Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Словакия

Българското средно училище в Братислава дава дипломи на българи и словаци

6
Снимка: Красимир Мартинов

Повече от 80 словашки деца учат по българската образователна система в държавното ни средно училище “Христо Ботев“ в Братислава. Това стана ясно по време на среща на просветния министър проф. Галин Цоков с учителския състав на институцията. Братиславското е едно от двете държавни български училища зад граница (б.р. другото е в Прага), а специфичното за него е, че повечето от обучаващите се деца са със словашки произход, но учат предметите по същия начин, както са застъпени в България.


“Впечатляващо е как десетки словашки деца учат български език, българска история и литература. Това е една уникална връзка между нашите две държави, която трябва да се поддържа и развива“, подчерта министър Цоков. По време на срещата с учителите е било обсъдено и как да се популяризира училището, така че то да привлича повече ученици, информира пресцентърът на МОН. 


Само преди броени дни екип на Радио България посети словашката столицата и разговаря с директора на училището Николай Йорданов. Той обясни, че за разлика от второто наше държавно училище в Прага, където се учи само на български език, обучението в училище „Христо Ботев“ в Братислава става на три езика – словашки, български и английски. Създадено е през 1948 г. и от тогава до сега не е спирало да функционира, което е гордост както за учителите, така и за страната ни.

Какво мотивира словашките и българските деца да избират българското училище „Христо Ботев“ в Братислава?


„Първо – образованието е безплатно, казва пред Радио България директорът Николай Йорданов. – Учебниците са безплатни, занималнята следобед също, за разлика от словашките училища. Освен това сградата и базата са на ниво, има всичко необходимо за прекрасно провеждане на занятия. Тук децата, освен уюта, намират и доброто отношение и добрите взаимоотношения между самите ученици, между колегите, както и между учител и ученик. Тук няма компромиси - някой не знае, дай да го пуснем. Децата знаят, че има справедливост – и отличникът получава двойка, ако не е подготвен и слабият ученик получава отлична оценка, в случай че се е постарал и се представя добре. 


И по успеваемост, спрямо словашката рейтингова система, която се отчита по резултатите от матурите, показва, че се на едно от първите места в Словакия. Достигали сме до четвърто място. Представете си и факта, че словашки ученици изкарват на матурите по български език повече от 5. Това е невероятен успех. Винаги сме имали среден успех „Много добър“ по български език“. 

И не е случайно, че много от възпитаниците на училището в Братислава решават да продължат с българския език, като надградят знанията си в университета „Коменски“ в Братислава. А там българистиката е с почти вековна традиция. За нея ни разказа един от лекторите – Миглена Паланска.


„В Братислава от 1948 г. съществува българско училище. Тогава родолюбиви градинари са пожелали да изучават и по този начин да съхранят езика и традициите на България - споделя Миглена Паланска пред Радио България. -  Повечето от нашите студенти са възпитаници на това училище, което означава една приемственост. Редовно работим и общуваме с колегите от училището. Преди няколко дни имахме презентация на нашата специалност и вече дори имаме заявен интерес от ученици, които искат да надградят познанията си по български език, култура и литература“.

Очаквайте скоро и подробните ни репортажи от Словакия – за българското училище, българската детска градина и Българистиката в университета „Коменски“ в Братислава. 

Снимки: Красимир Мартинов-БНР, Пресцентър на МОН

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Празнична литургия за Цветница в българската църква “Св. Иван Рилски” в Монреал

“ Заповядайте в неделя, за да отбележим заедно празника Вход Господен в Йерусалим, познат още като Цветница или Връбница .” С тази покана българската православна църква “Св. Иван Рилски” в Монреал се обръща към сънародниците ни да се присъединят към..

публикувано на 28.04.24 в 06:00

Банатските българи от Винга вдигнаха на крака публиката на роден фолкорен фестивал в Чикаго

Продължава четиринайсетото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка – “Верея” в Чикаго, предаде кореспондентът на БНР в града Елена Цанева. Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът “Верея”..

публикувано на 27.04.24 в 13:22
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 27.04.24 в 11:50