Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Зеленски предложи на Тирана съвместно производство на оръжие


За първи път от началото на руската инвазия в Украйна президентът Володимир Зеленски посети Албания за среща с премиера Еди Рама, съобщават от Euronews Albania. Посещението на украинския президент е осъществено в рамките на организирания от Рама форум, посветен на подкрепата за Киев и евроинтеграцията на Западните Балкани. Зеленски връчи на албанския премиер медал за приноса му към Украйна и лансира идеята за съвместно производство на оръжие в Албания, което после да се насочва към фронта в Украйна. По думите на Еди Рама, подкрепата за Украйна е гаранция, че руската агресия няма да стигне до Балканите или други региони в Европа. По-късно в рамките на форума Зеленски заяви, че е отворен за съвместно производство с всички страни от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Северна Македония, Косово, Босна, Черна гора, Хърватия.

Турция е в ТОП 3 на страните с най-много дипломатически мисии в света


Китай, САЩ и Турция са държавите с най-голяма дипломатическа мрежа в света. Това показват резултатите от доклад на базирания в Австралия Lowy Instituteq, цитирани от "Медиапул". Класацията обхваща 66 страни, като България не е включена в нея. Турция заема третото място със своите 252 представителства в 147 страни. Анкара е открила 11 мисии в чужбина след 2021 г. – повечето в Близкия изток и Африка. Близо 40% от дипломатическата мрежа на Анкара обаче се намира в Европа. За сравнение, през 2002 г. Турция е имала само 163 представителства по света.

Природен газ е открит край гръцкия Крит


Находище с богато съдържание на природен газ е открито до остров Крит. Сондажите за залежи от природен газ в Егейско море досега показаха, че проучването фиксира наличието на природен газ в количество, което може да покрие 15% от нуждите на Европа. За това съобщи депутатът Тасос Хадзивасилио, експерт по енергетика, цитиран от кореспондентката на БНР в Гърция Катя Пеева. От предварителните проучвания е установено, че залежите до остров Крит са от природен газ и нефт и като качество са по-богати от разработваните до Кипър. По информация на Министерството на енергетиката на Гърция, която се стреми към енергийна независимост, в момента се извършват проучвания и в морската зона до остров Корфу в Йонийско море. Предварителните анализи предполагат и значителни находища на газ до островите Кефалоня и Левкада.

Румъния забрани на китайски технологичен гигант да ползва 5G мрежи


Румъния официално забрани на китайския технологичен гигант Huawei да използва нейните 5G мрежи заради опасения за националната сигурност на страната, съобщава БГНЕС. В публикуваното решение премиерът Марсел Чолаку подчертава, че забраната е въведена след задълбочени оценки от страна на съответните институции относно рисковете за националната сигурност и отбраната и предвид Закона за сигурността на 5G мрежите, приет през 2021 г. след меморандум със САЩ. Това законодателство има за цел да намали рисковете за сигурността, породени от китайските технологични компании. ЕС също призова държавите членки да изключат китайското оборудване от своята 5G инфраструктура поради опасения за сигурността, посочва агенцията.

Българи, македонци, румънци и гърци си връзват на 1 март бели и червени конци

Украшенията от бели и червени конци, връзвани за здраве на 1 март, обединяват народите на България, Северна Македония, Румъния, Молдова и Гърция. Украшенията се свалят и връзват на цъфнало дърво при среща с щъркел или лястовичка. В различните страни те се свързват с различни легенди, но символизират едно и също - пробуждането на природата, здравето и плодородието, и се наричат съответно мартеница, мартенки (в Северна Македония), мърцишор (в Румъния и Молдова) и мартис (в Северна Гърция).

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: Ройтерс, lowyinstitute.org, newmoney.gr, ЕПА / БГНЕС

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34