Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънчев и топъл понеделник у нас, в Западна Европа - облачно и дъждовно

Снимка: БГНЕС

В понеделник ще бъде предимно слънчево, но следобед от запад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява и до вечерта над цялата страна ще се заоблачи. Ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт и с него дневните температури ще се повишат. Минималните температури ще бъдат между 1° и 6°, в София – около 3°, а максималните – между 14° и 19°, в София - около 14°.

Преди обед над планините ще бъде предимно слънчево, но следобед от запад облачността ще започне да се увеличава и на отделни места в масивите от Западна България ще започнат валежи от дъжд. Ще духа умерен и силен вятър от южната четвърт. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 9°, на 2000 м – около 2°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Привечер и през нощта срещу вторник облачността ще се увеличи, но ще остане без валежи. Максималните температури ще бъдат 8°-11°, а на морската вода – 8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над западните райони на Балканския полуостров облачността ще бъде значителна с валежи от дъжд, в планините - от дъжд и сняг. Преди обед над останалата част от полуострова ще преобладава слънчево време. В следобедните часове облачността и над Гърция и акваторията на Егейско море ще се увеличи и ще започнат валежи от дъжд. В Атина ще бъде 19 градуса, в Белград – 18, в Истанбул – 15, Букурещ – 14.

Над по-голямата част от Западна Европа и Пиренейския полуостров облачността ще бъде значителна, на много места с валежи от дъжд. Променлива, в следобедните часове по-често значителна ще бъде облачността над Източна Франция и централноевропейските страни, но почти без валежи. Сняг ще вали в района на Алпите, Скандинавския полуостров, Беларус, както и в северните райони от Европейска Русия. Средиземноморски циклон ще определя облачното и дъждовно време в Централното Средиземноморие. В Рим ще бъде 16 градуса, в Мадрид – 12, в Париж и Виена – 11, в Мюнхен – 9, в Стокхолм – 4, в Санкт Петербург и Москва – 2.

В Чикаго ще бъде 23, в Кейптаун и Мелбърн – 22, в Ню Йорк – 13.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15