Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Желязков:

Азербайджан е ключов партньор за подобряване на енергийната сигурност и диверсификация

Илхам Алиев и Росен Желязков
Снимка: Пресцентър на НС

Азербайджан е ключов партньор на България в усилията й за подобряване на енергийната сигурност и постигане на енергийна диверсификация в регионален и европейски мащаб.” Това е заявил председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с азербайджанския президент Илхам Алиев. В Баку той е изтъкнал, че страната ни има възможност да увеличи транзитните доставки на газ както за държавите от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север. 

Според Росен Желязков отличните отношения и стратегическият диалог между София и Баку имат все по-голямо значение за диверсификацията на доставките на енергоизточници за българската икономика особено след военната агресия на Русия срещу Украйна.  

Председателят на парламента припомни за подписания меморандум между оператори на газопреносни мрежи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Баку за ЕС, добавяйки, че пускането на интерконектора между страната ни и Сърбия значително допринася за енергийната сигурност в Европа. 

От своя страна, Илхам Алиев е казал, че приятелските отношения между Азербайджан и България са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отваря нова страница в двустранните връзки.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Турция е готова да преразгледа споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”

На среща между българския и турския енергиен министър в Истанбул е било изразено желанието на българската страна за преразглеждане на споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ” за доставка на газ, а от турска – проявено разбиране и готовност за..

публикувано на 28.04.24 в 09:10

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18