Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

INSAIT стартира BgGPT – достъпен изкуствен интелект на български език

Снимка: Pixabay

BgGPT – първият изкуствен интелект само на български език, вече е публично достъпен и може да се използва безплатно от всеки, съобщи институтът INSAIT към СУ “Св. Климент Охридски”.

През януари т.г. INSAIT обяви създаването на първия езиков модел на български език. Според създателите му GPT-технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект и подобрява начина, по който обществото взаимодейства с информацията.

BgGPT - България вече има своя изкуствен интелект

Технологията вече се внедрява от бизнеса, а негови представители твърдят, че тя може да се настрои от компаниите за специфични нужди в рамките на няколко часа при минимален изчислителен и финансов ресурс.

Друго предимство на BgGPT е че може да се използва изцяло в рамките на дадена организация, без поверителните данни да се споделят с трети страни.

Чат приложението може да бъде намерено на адрес https://chat.bggpt.ai



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български студенти с 1-во място на най-голямото състезание по международно частно право

В конкуренцията на над 35 отбора от цял свят, тимът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" завоюва първо място на най-голямото състезание по международно частно право – "Pax Moot Court", провело се в периода 24-26 април 2024 г. в Любляна,..

публикувано на 08.05.24 в 16:14

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20