Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия все още няма да вдигне ветото за влизането ни по суша в Шенген

Герхард Карнер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия ще изчака резултатите от отварянето на Шенгенското пространство към България и Румъния по въздух и вода и едва след това ще разсъждава върху отварянето на сухопътните граници, заяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер преди срещата на ресорните министри в Брюксел.

Той поясни, че след дълги преговори с двете страни е бил постигнат компромис, но все още не е ясно как ще заработи Шенген от края на март, когато те ще се присъединят. “Всичко останало би било прибързано и контрапродуктивно”, заключи той.

Австрийският външен министър е за запазване на шенгенското вето към България и Румъния

Европейската комисия настоява Австрия да се откаже от блокирането на България и Румъния, за да влязат и по суша в Шенген. Сред условията, които Виена поставя, са София и Букурещ да приемат обратно регистрирани бежанци, пребиваващи в Австрия, както и сигурността на външните граници на ЕС да бъде гарантирана чрез допълнителни служители на граничната агенция Фронтекс.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14
Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39