Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици от Италия из образователните маршрути на България

11
Снимка: БУ - Рим и Колеферо

Ученици от Българското училище „АзБуки“ - Рим и Колеферо, функциониращо към Културната асоциация „Асен и Илия Пейкови“ в Италия посетиха България по националната програма на Министерството на образованието и науката „България – образователни маршрути“.


В продължение на няколко дни, покрай националния празник на страната ни, младите българи се запознаха с културно-историческото наследство на София, участваха в работилница за мартеници, гостуваха на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, срещнаха се с талантливата актриса Гергана Стоянова и гледаха представление на Софийската опера и балет.


Извън столицата, образователните маршрути на учениците от неделното училище „АзБуки“ в Рим и Колеферо включиха Пловдив, Сопот, Карлово, Калофер, Казанлък, Шипка и др. Със сигурност полезна и емоционална е била тяхната обиколка, съдейки от споделените впечатления в социалните мрежи.


Идеята на националната програма „България – образователни маршрути“ е да надгражда придобиването на знания чрез преживяване извън класната стая и има специален сегмент, насочен към българските училища зад граница. Целта е да се допълни обучението по български език и литература, история и география на България, което се предоставя от неделните школа в чужбина. 


Програмата дава възможност децата да опознаят при посещенията на място не само природните и историческите забележителности на България, но и съвременните българи с техните постижения и стремежи. По-глобалната цел на инициативата е да подпомогне съхраняването на националната, културната и духовната идентичност на българите по света.

Снимки: Фейсбук - Българско училище в Рим и Колеферо 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11

Българи и миряни от други националности - заедно на Велика събота в църквата ни в Лисабон

На Велика събота българският православен храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в португалската столица се изпълни от деца, учители и родители, които спазиха стародавната традиция по боядисване на великденските яйца. Инициативата е на енорийския..

публикувано на 04.05.24 в 15:10
Снимка: Българското културно сдружение „Пенчо Славейков“ в Лайпциг

Дамски клуб протяга ръка на българките в Лайпциг и разкрива артистичната им страна

България през картините от миналото и бляна по завръщането обедини българките в Лайпциг. "Всички ние имахме желанието да се подкрепяме и така възникна идеята за Дамски клуб", казва неговият председател Румяна Дойнова. По думите й, той е създаден с..

публикувано на 04.05.24 в 08:10