Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици от Италия из образователните маршрути на България

11
Снимка: БУ - Рим и Колеферо

Ученици от Българското училище „АзБуки“ - Рим и Колеферо, функциониращо към Културната асоциация „Асен и Илия Пейкови“ в Италия посетиха България по националната програма на Министерството на образованието и науката „България – образователни маршрути“.


В продължение на няколко дни, покрай националния празник на страната ни, младите българи се запознаха с културно-историческото наследство на София, участваха в работилница за мартеници, гостуваха на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, срещнаха се с талантливата актриса Гергана Стоянова и гледаха представление на Софийската опера и балет.


Извън столицата, образователните маршрути на учениците от неделното училище „АзБуки“ в Рим и Колеферо включиха Пловдив, Сопот, Карлово, Калофер, Казанлък, Шипка и др. Със сигурност полезна и емоционална е била тяхната обиколка, съдейки от споделените впечатления в социалните мрежи.


Идеята на националната програма „България – образователни маршрути“ е да надгражда придобиването на знания чрез преживяване извън класната стая и има специален сегмент, насочен към българските училища зад граница. Целта е да се допълни обучението по български език и литература, история и география на България, което се предоставя от неделните школа в чужбина. 


Програмата дава възможност децата да опознаят при посещенията на място не само природните и историческите забележителности на България, но и съвременните българи с техните постижения и стремежи. По-глобалната цел на инициативата е да подпомогне съхраняването на националната, културната и духовната идентичност на българите по света.

Снимки: Фейсбук - Българско училище в Рим и Колеферо 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сградата на правителството в Скопие

Македонските българи поискаха подкрепа от България

Българите в Северна Македония имат нужда от подкрепата на България, заявиха представители на българската общност от Прилеп, Струга, Битоля и Кавадарци. Те бяха изслушани в парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина. "Влизането в..

публикувано на 19.09.24 в 08:16

1 милион лева се предоставят за ремонт на храм "Св. Иван Рилски" в Лондон

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г., чрез което се предоставят 928 188 лв. за реконструкция, ремонт и оборудване на храм "Св. Иван Рилски", намиращ се в сградата на Българското посолство в гр. Лондон,..

публикувано на 18.09.24 в 16:47

Танцьорите от българската фолклорна група "Бременските танцьори" в Германия си търси нови попълнения

Днес сънародниците ни от фолклорна група за народни песни и танци "Бременските танцьори" в немския град Бремен започва репетициите си за новия творчески сезон. Фолклорната формация е създадена през септември 2016 година към Немско-българското сдружение..

публикувано на 18.09.24 в 06:25