Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев представя във Виена последния си роман "Рана"

Снимка: БГНЕС

Нашумелият български писател Захари Крабашлиев ще представи в в австрийската столица последния си роман "Рана". Домакин на събитието във Виена, което ще се състои на 7 март от 18.30 ч. местно време, е Българският културен институт "Дом Витгенщайн".

Произведението е базирано на военни документи, войнишки дневници, мемоари и лична кореспонденция, свързани с Първата световна война, двете Балкански войни, с Илинденско-Преображенското въстание, революционното движение в Тракия и Македония.

Захари Карабашлиев е носител на множество награди, сред които Националната награда "Христо Г. Данов" за българска художествена литература. Писателят бе провъзгласен за един от "Българските посланици на културата 2023" – кампания на БНР, която има за цел да допринесе за запазването на българската културна идентичност и да представя през цялата следваща година постиженията на отличените творци пред българите в страната и зад граница.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55