Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Снимка: БТА

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и възмездието в отвъдния свят, затова призивът към вярващите е по време на поста да се откъснат от злободневието и да се отдадат на добри дела – служение на ближния и благотворителност.

Месни заговезни се отбелязват в семеен кръг, а на празничната трапеза присъстват месни ястия (обикновено кокошка или петел). Това е последният ден преди постите, когато се "заговява" с месо. През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. Неделята след Месни заговезни, Сирница, последната, в която се яде риба и животински храни, като сирене, мляко, яйца, и т.н. В народните традиции, това е и последната неделя, през която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чудо с лековита вода събира хиляди хора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград

Хиляди хора ще се съберат днес край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Всички те вярват в поверието, че през тази нощ извиращата от скалите вода става лековита и изцерява различни болести. Чудото се случва именно с настъпването на..

публикувано на 05.05.24 в 13:46

Врачански майстори направиха параклис в хралупата на черница

Параклис, оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца, е великденският подарък, който майстори от Северозападната задруга за стари занаяти направиха на своите съграждани за Великден. В естествената кухина в дървото..

публикувано на 05.05.24 в 10:32

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01