Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е домакин на международна гайдарска конференция

Снимка: internationalbagpipeorganisation.com

Български и чуждестранни изпълнители на гайда, както и преподаватели по този традиционен инструмент си дават среща в Пловдив от 8 до 10 март. Това е една от инициативите в страната ни, посветени на Международния ден на гайдата – 10 март. Началото на честването на фолклорния инструмент е поставено преди 12 години от създадената през 1986 г. Международна гайдарска организация. Тя има за цел да съхранява и популяризира историята и умението да се свири на инструмента гайда, за което допринася и международният ден на гайдата.

Тридневната гайдарска конференция в Пловдив се организира за първи път в Източна Европа от Българската национална гайдарска асоциация, с подкрепата на Академията за музикално и танцово изкуство "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив и под патронажа на Министерството на културата.

Конференцията е международна и включва 50 участници от 18 страни – Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Германия, Финландия и други, посочи в интервю за Радио България председателят на Българската национална гайдарска асоциация Петър Янев.

Петър Янев


Тази вечер от 19.00 ч. по повод Деня на жената ще се проведе  концерт с участието само на жени гайдарки в Bee Bop Café в Града под тепетата. Сред изпълнителките ще са и Филиз Илкай от Турция и Надя Васкес от Испания.

Аделина Чолакова, Надя Васкес-Мартинес, Филиз Илкай, Даниела Гайдарова
Съботният ден е отреден за лекциите в конференцията, от които ще научим повече за ролята на гайдата в живота ни от древността до днес.

"Това е инструмент, който е изпреварил времето си, – допълва Янев, – Има сведения, че още император Нерон е свирил на гайда, още през 1-ото хилядолетие преди Христа. Тя е била сакрален инструмент, до който не всеки е имал право на достъп. Използвал се е по няколко пъти в годината в зависимост от провеждането на различните духовни и стопански ритуали".
В неделя свои доклади ще представят учени от Белгия, както и самият Петър Янев, който ще разкаже пред публиката за особеностите на родопския стил на свирене и звукоизвличане.

Снимки: internationalbagpipeorganisation.com, Facebook /Петър Янев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37