Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Румъния очаква да влезе в Шенген и по суша до края на годината

Марчел Чолаку

Румъния ще се присъедини към Шенгенското пространство и със сухопътните си граници до края на годината. Това заяви румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за местната телевизия Антена 3, предаде БТА. Изявлението беше направено в същия ден, в който австрийският вътрешен министър Герхард Карнер избегна да посочи времеви хоризонт за отмяна на ветото за присъединяването на Румъния и България към Шенген и по суша. "Румъния ще влезе в Шенгенското пространство по въздух и море след месец. Гарантирам ви, че до края на тази година Румъния ще влезе в Шенген и по суша", беше категоричен Чолаку.

Местните избори в столицата на Сърбия ще бъдат повторени


Нови местни избори ще се проведат в сръбската столица Белград. Резултатите от предишния вот - през декември, бяха силно разкритикувани от опозицията заради подозрения за нередности, включително за купуване на гласове. Върховният съд на Сърбия обаче отхвърли искането на опозицията за анулиране на вота. Съобщението за нови избори в Белград направи кметът на сръбската столица Александър Шапич от Сръбската прогресивна партия няколко часа след призив за това на президента Александър Вучич. Опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" определи решението като победа на гражданското общество и хората, документирали изборните измами, предаде БНТ. В продължение на три месеца след изборите опозицията в Белград излизаше редовно на протести срещу "изборната измама и кражба от страна на режима в Белград".

Енергийните пазари на Косово и Албания минаха под една шапка


На официална церемония беше обявено обединяването на енергийния пазар на Косово и Албания, предаде БТА. Косовският премиер Албин Курти заяви, че това е исторически момент за енергийния сектор и на двете страни, тъй като според него обединяването ще има роля за икономическото развитие, както и за прозрачността в енергийния сектор и е стратегическа стъпка за по-ефективна енергийна система. По думите му, чрез това сътрудничество ще се създаде по-благоприятна среда за привличане на чуждестранни инвестиции.

Меморандумът за обединяването на енергийните пазари на Косово и Албания беше подписан през юни 2018 г., а през 2020 г. Косово излезе от енергийната система на Сърбия. 

Ускорение на инфлацията в Турция до 67,1% на годишна база


Инфлацията в Турция през февруари се е ускорила до 67,1% на годишна основа спрямо 64,9% през януари, показват официални данни, цитирани от БТА. На месечна основа потребителските цени са нараснали с 4,5% на фона на почти непрекъснатото обезценяване на турската лира. Поскъпването на годишна основа засяга преди всичко хранителните продукти (+71,1%), транспорта (+78%), здравеопазването (+81,25%), образованието (+91,8%), както и хотелиерството и ресторантьорството (+94,8%), съобщава турският статистически институт.

Официалните данни обаче се оспорват от независими икономисти от Групата за анализ на инфлацията (ENAG), според които ръстът на потребителските цени е 122% на годишна база.

Гърция обмисля 20 000 евро глоба за заведения без гръцка музика

Лина Мендони

Законопроект, внесен от министъра на културата в Гърция Лина Мендони, предвижда налагане на глоби в размер на 20 хиляди евро за заведения и други обществени места в Гърция, ако не пускат 45% гръцка музика. Пред медиите Мендони заяви, че целта е "опазване и насърчаване на нематериалното културно наследство". С въвеждането на музикална квота се цели защита и разпространение на гръцкия език, предаде от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева. Общогръцката федерация на хотелиерите реагира с остро изявление по повод тази новина, тъй като според нея тази политика връща страната много години назад и се базира на тоталитарни методи.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки : Agerpres, EPA/BGNES, kryeministri.rks-gov.net

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34