Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поход на толерантността “Ние помним” в София по повод 81 г. от спасяването на българските евреи

Снимка: БТА

С официална церемония и Поход на толерантността “Ние помним” в София беше отбелязана 81-вата годишнина от спасяването на българските евреи и почетена паметта на евреите, загинали в нацистките лагери на смъртта.

Тази страница от историята ни поражда вдъхновение за борба със съвременните прояви на антисемитизъм, тя дава пример за единство и съпричастност, който българското общество да следва”, заяви вицепремиерът Мария Габриел в прочетеното от нейно име приветствие.

Със своята решителност и действия преди 81 г. българските интелектуалци и свещеници извоюваха победата на човечността и доброто и показаха, че историята може да се промени”, каза зам. столичният кмет Никола Барбутов.

Израелският посланик у нас Йоси Леви Сфари изрази благодарност за спасяването на българските евреи, изтъквайки, че е лесно да бъде изразена подкрепа в добри времена, но е трудно това да се направи в тежки времена.

За младите хора е непонятно как е възможно да се случат действията от времето на Втората световна война, как е възможно хора да избиват други хора и имено заради това трябва да познаваме историята и да се поучим от нея, защото виждаме, че светът, в който живеем, става все по-необезопасено място”, заяви проф. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България “Шалом“.

На церемонията присъстваха представители на различни институции, посланици, правосъдният министър Атанас Славов, граждани.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40