Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има крехък оптимизъм за намиране на формула на управлението

Снимка: БТА

Днес беше първият от двата дни за политически консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените партии, преди той да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, съгласно конституцията. Консултациите се провеждат след като на 5 март оставка подаде премиерът на първото ротационно правителство, договорено от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, Николай Денков, а на другия ден парламентът прие оставката му.

Първата от днешните срещи беше с най-многобройната парламентарна група – на ГЕРБ-СДС. След края ѝ вицепремиерът и министър на външните работи в оставка и евентуален бъдещ премиер след ротацията Мария Габриел от ГЕРБ заяви, че тонът на преговорите на управляващите през почивните дни е бил конструктивен, но е нужно още време за преодоляване на различията. Затова тя поиска президентът Румен Радев да изчака с връчването на мандата за съставяне на кабинет.
Следващата среща на президента Радев беше с втората парламентарна сила – ПП-ДБ. Премиерът в оставка Николай Денков от ПП призова за максимално бързо приключване на преговорите с ГЕРБ-СДС за бъдещото управление. Той увери президента, че от ПП-ДБ искат ротацията да бъде осъществена, но при липса на съгласие имат готовност за предсрочни избори. "Това обаче не е добър вариант", подчерта Денков. Експремиерът отказа да отговори на журналистически въпрос относно обсъжданите на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС  имена на министри.  По думите му, "докато не е договорено всичко, нищо не е договорено". Той призна, че отношенията сред управляващите са сложни, но "никой не е очаквал, че ще бъдат леки".
На последната за днес среща – с ДПС, представите на групата подчертаха, че Движението е факторът на стабилността в управлението. Ако ротацията се осъществи, те ще подкрепят решенията, свързани с евроатлантическата ориентация на страната. „Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде доста трудна“, коментира председателят Джевдет Чакъров преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.
Утре консултациите продължават с четвъртата, петата и шестата сили в парламента – „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46